Una dintre cele mai fascinante legende care continuă să captiveze imaginația oamenilor este legenda contelui Dracula. Deși viața și domnia contelui sunt învăluite în mister, întotdeauna în spatele miturilor există o sămânță de adevăr. Dracula a devenit cunoscut întregii lumii prin nuvela cu același nume scrisă de Bram Stoker în 1897. El este prezentat ca fiind arhetipul vampirului, stând, de asemenea, și la originea legendelor cu vârcolaci. Personajul a devenit atât de popular, inspirând recenzii VladCazino foarte multe ecranizări cinematografice, desene animate cât și jocuri online.
Între mit și realitate
Ce se știe cu siguranță despre eroul nostru este că s-a născut în anul 1431 în fortăreața Sighișoarei și a fost fiul lui Vlad al II-lea Dracul. În acele vremuri se obișnuia ca în semn de supunere a domnitorilor vasali față de sultan, fiii acestora să fie luați de sultan pentru a fi crescuți și educați în spiritul otomanilor. Astfel, la vârsta de 11 ani, prințișorul Vlad, împreună cu Radu, fratele mai mic sunt luați de sultanul Murad al II-lea. După șase ani, odată cu asasinarea tatălui său și a fratelui său mai mare, tânărul Vlad este eliberat și pornește în fruntea unei armate turcești pentru a cuceri tronul Valahiei.
Tentativa eșuează, însă 6 ani mai târziu reușește să ajungă pe tron, începând astfel o domnie caracterizată de dorința insațiabilă de răzbunare. Inițial, începe cu boierii trădători care i-au ucis tatăl și apoi fratele mai mare, torturându-l și îngropându-l de viu.
În privința politicii interne, începe să aplice legi din ce în ce mai severe, pedepsind cu moartea minciuna și furtul. O legendă care încă mai circulă se referă la faptul că la o rascruce de drumuri exista o fântână pentru călătorii însetați. Pe marginea acestei fântâni erau 2 pahare din aur, însă nimeni nu îndrăznea să le fure din cauza fricii și a pedepsei instaurate de contele vampir.
Însă, principala ură și luptă a voievodului a fost îndreptată către turci. În acele vremuri, violența și cruzimea erau instrumentele principale de dominare.
Iar aici se zugrăvește un tablou mai mult sau mai puțin adevărat. Este vorba despre „grădina contelui“. Voievodul a dat poruncă să i se construiască o grădină. Aceasta pornea de la castel, iar pe o lungime de câțiva km, pe o parte și pe alta a drumului erau mii de țepușe cu oameni trași în țeapă, în special prizonieri turci. Dincolo de acestea, în pădure, oameni spânzurați atârnau în streang, iar ciorile se înfruptau din cadavre.
Cât este mit și cât este realitate, probabil nu vom afla niciodată. Însă spiritul viu al contelui Dracula s-a păstrat. Și cum fiecare conte are un castel, castelul Bran a rămas în prezent o memorie vie a domnitorului. În prezent, Castelul lui Dracula, atrage sute de mii de turiști, adăpostind și muzeul Bran care se întinde pe toate cele 4 niveluri ale castelului.