Nu orice țară se poate lăuda cu un incredibil parc de distracții amenajat la o adâncime de 122 de metri sub pământ. Mai mult de atât, un astfel de obiectiv turistic îmbină trecutul și prezentul și împletește distracția și recreerea cu efectul curativ al sării.

Ați ghicit! Este vorba despre parcul de distracții Salina Turda.

Înainte de a deveni parc de distracții, timp de două milenii a servit ca mină de sare și astfel, prin extragerea și exploatarea zăcământului, s-a creat un adevărat palat în regatul sării.

Evoluție

După încetarea extracției de sare în anul 1932, mina a servit pentru o perioadă de timp ca refugiu în timpul celui de-al Doilea Mare Război, și ca depozit de brânză, pentru ca apoi să renască drept una dintre cele 7 minuni ale României.

Din 1992, Salina Turda eurovision a servit ca centru pentru haloterapie sau terapie salină, metodă folosită pentru afecțiunile respiratorii de tipul: sinuzită, bronșită sau tuse tabacică. De asemenea, a servit și ca obiectiv turistic. În perioada 2008-2010 a fost îmbunătățită și modernizată, deschizându-și din nou porțile pentru turism odată cu începutul anului 2010.

Există două intrări: intrarea principală și intrarea din orașul Turda. Se poate coborî în mină fie cu liftul, coborând 13 etaje, fie pe scările de lemn. Preferabil este a se coborî pe scări, deoarece se poate admira mina din mai multe unghiuri.

Deși salina conține minele Iosif, Rudolf, Terezia, Ghizela și Anton, în prezent pot fi vizitate 3 dintre acestea: Rudolf, Terezia și Ghizela.

De asemenea, pot fi văzute vechile utilaje folosite în mină, utilaje care au fost foarte bine conservate, unele dintre acestea fiind unice în Europa. Vorbim despre crivac, fierărie, moara de sare, un altar cioplit în peretele de sare, cât și Scara Bogaților, o scară lucrată în lemn.

Parcul de distracții oferă multe atracții și posibilități de recreere. Turiștii au posibilitatea să urce în roata panoramică, se pot plimba cu bărcile pe lacul din interior, pot juca bowling, biliard, tenis de masă sau mini-golf. Este de la sine înțeles că în salină nu există semnal la telefon, iar temperatura este de aproximativ 12 grade Celsius.

De asemenea, nu se pot consuma alimente, iar accesul cu animale de companie este interzis, dar există posibilitatea ca animalul să fie lăsat în clădirea principală a salinei, unde există un spațiu special amenajat.

Mulțumită farmecului salinei, dar și a promovării externe făcută de CNN și National Geographic, popularitatea Salinei Turda a crescut, astfel încât atrage anual un minim de 600.000 – 700.000 de turiști din toate colțurile lumii.